Europa's Rafelende Randen 7 en 8 maart 202007-03-2020 to 08-03-2020

Europa’s Rafelende Randen: uniek mensenrechten evenement in Assen op 7 en 8 maart 2020

 

 

 

In het kader van Internationale Vrouwendag vindt op 7 en 8 maart a.s. opnieuw Europa’s Rafelende Randen plaats in Assen. Rond het thema “Vrijheid in al haar gedaantes” zullen deze keer vrouwen uit Rusland, Azerbeidzjan,  Kyrgyzstan, Roemenië en Georgië vertellen over hun strijd voor sociale rechten en mensenrechten in hun land.  Het is de vijfde keer dat het wordt georganiseerd en is daarmee een lustrumeditie.  Eerdere edities trokken steeds veel belangstellenden die in gesprek gingen met de buitenlandse gasten.

 

Mede-organisator Ralph du Long: “Het unieke is dat mensen in Assen rechtstreeks van vrouwen kunnen horen wat er nou eigenlijk allemaal gebeurt daar aan die randen van Europa. We horen van alles over de spanningen tussen Rusland en de EU maar het wordt anders als een Russische journaliste vertelt over de moord op haar man, die voor dezelfde krant werkte.  Of als een Azerbeidzjaanse vertelt over hoe het is om veganistisch, feministisch en agnostisch te zijn in een land waarin één van die drie al uitzonderlijk is”  

 

De organisatie is in handen van de werkgroep Europa’s Rafelende Randen en de Protestantse Kerk Assen. De gemeente Assen, Provincie Drenthe, STILA en hotel Van der Valk Assen ondersteunen het evenement.

 

Programma:

zaterdag 7 maart  

Tijd: 13.30-16.00 uur

Locatie: Gemeentehuis Assen – Noordersingel 33, Assen

Iedereen is van harte welkom om de bijeenkomst met onze gasten in het gemeentehuis van Assen bij te wonen.  De toegang is gratis maar opgave is gewenst.  Dat kan via rafelenderanden2020@gmail.com of via Facebook.

 

zondag 8 maart

Tijd: 10.00-12.00 uur

Locatie: Adventskerk - Lindelaan 49, Assen

Een viering in de Adventskerk met de buitenlandse gasten. Ook hier zijn belangstellenden welkom.

 

Onze gasten:

Rusudan Gotsiridze – is de eerste vrouwelijke bisschop in Georgië. Zij spreekt zich openlijk uit voor rechten van vrouwen en homo’s.  Voor haar baanbrekend werk ontving ze uit handen van Michelle Obama een belangrijke mensenrechtenprijs.

 

Irina Gordienko – is een bekende Russische journaliste die onder meer als eerste het nieuws bracht over homo-vervolgingen in Tsjetsjenië in 2017. Ze werkt voor Novaya Gazeta, één van de  weinige, nog onafhankelijke Russische kranten. Het werd ooit opgezet met het geld dat Michael Gorbatsjov kreeg voor de Nobelprijs.

 

Inga Sikorskaia – is een journaliste uit Kyrgyzstan die zich inzet voor media-vrijheid in haar land en omringende landen onder vaak moeilijke omstandigheden.

 

Sabina Uzeyir – uit Azerbeidzjan is veganiste, feministe en agnoste in een land waar één van die drie items iemand al anders maakt.  

 

Andreea Toma – uit Roemenië is een internationale mensenrechtentrainer die zich onder meer inzet voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen in een land dat juist weer de tegenovergestelde richting lijkt op te gaan.

Andreea neemt een reizende tentoonstelling mee: LOUDER. Deze tentoonstelling toont werken van Roemeense en internationale kunstenaars en niet-kunstenaars met als doel zichtbaarheid en debat over mensenrechten te creëren. De tentoonstelling zal zowel in het gemeentehuis als in de Adventskerk te zien zijn.