Europa's Rafelende randen seizoen 2015-201619-01-2016 to 13-03-2016
Live-sessie 19-01-2016
God en de mensenrechten
De bekende live-SKype interview reeks Europa’s Rafelende Randen organiseert ditmaal een bijzondere bijeenkomst.
Geen Skype interview maar 'echt live'. Natallia Vasilevich komt op 19 januari naar Assen om over religie en mensenrechten te spreken.
Natallia is wit-Russische. Haar wieg stond in Minsk maar sinds een paar jaar woont ze in het Duitse Bonn. Natallia werkte onder meer voor de Conferentie van Europese Kerken op het onderwerp 'religie en mensenrechten'.
Natallia is lid van de Grieks-Orthodoxe kerk (in Duitsland) en is op 19 januari de vierde gast in de serie Europa's Rafelende Randen. Het is een vervolg op de populaire serie live Skype interviews met jonge mensenrechtenactivistes aan de randen van Europa.
Ze is dan te gast in de Moskee aan de Groen van Prinstererlaan in Assen. De moskee is één van de medeorganisatoren van deze bijeenkomst, net als andere partners van het PLO (Platform Levensbeschouwelijke Organisaties) Assen, het Humanistisch Verbond Assen en de kerken.
We praten over de situatie in landen als Wit-Rusland, waar de vrijheid van godsdienst beperkt is, en kerken die niet tot de 'officieel geregistreerde kerken' horen, worden vervolgd. Wit Rusland (Belarus) is sowieso een grote onbekende in ons deel van de EU. Velen weten dat het bekend staat als 'de laatste dictatuur' van Europa. Maar waarom dat zo is, wat voor land Wit-Rusland is, dat wordt op deze avond verder verkend.
Er komt meer aan de orde in dit interview. Religie en mensenrechten gaan niet alleen over godsdienstvrijheid. Het gaat ook over vragen als: hoe verhouden sommige religieuze principes (de positie van de vrouw, homoseksuele relaties) zich tot principes die zijn neergelegd (en geaccepteerd) in mensenrechtenverdragen en wetten. Of de positie van humanisten cq niet-religieuzen in sommige religieuze samenlevingen. Het zijn de vragen waarop in onze veranderde samenleving dringend behoefte is aan antwoorden.
De avond begint om 20.00 uur. Inloop is vanaf 19.30 uur. De toegang is vrij, reserveren is niet nodig, iedereen is van harte welkom. Moskee, Groen van Prinsterlaan 46, Assen
Thema: religie en mensenrechten.
Skypesessie 15-12-2015
Op dinsdag 15 december vindt er in Bibliotheek Assen een gesprek plaats met Gokchen Yilmaz Tokgoz, projectleider van de Association for Solidarity with Asylum Seekers and Migrants in Ankara, Turkije.
Het gesprek wordt gehouden via een Skype verbinding in de Bibliotheek. Het aanwezige publiek heeft de gelegenheid om met Gokchen in gesprek te gaan. Het gesprek is een initiatief van de werkgroep Europa’s Rafelende Randen, Vluchtelingenwerk Noord-Nederland, de leden van Jong Assen en Bibliotheek Assen. Het thema van het gesprek is “Opvang in de regio, hoe ziet dat er uit?”.
Opvang in de regio is een veel gehoord alternatief voor het opvangen van de honderdduizenden vluchtelingen die massaal huis en haard hebben verlaten vanwege de oorlogssituatie in hun eigen land. Tijdens het gesprek met Gokchen komen we meer te weten van de situatie in de regio. Hoe ziet de opvang voor twee miljoen vluchtelingen in de grensstreek Turkije/Syrië er uit? Hoe kijken de Turken daar tegen aan? Hoe is het voor jongeren in de opvangkampen? En wat is hun toekomstperspectief? Deze en vele andere vragen zullen de revue passeren tijdens het skype gesprek op 15 december a.s.
Het programma
De avond begint met een live skype gesprek met Gokchen Yilmaz Tokgoz. Zij is werkzaam bij de Association for Solidarity in Ankara, een organisatie die zich inzet voor asielzoekers en migranten. In woord en beeld zal Gokchen ons informeren over de realiteit van opvang in de regio.
Dinsdagavond 15 december 2015
20.00-21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Bibliotheek Assen in De Nieuwe Kolk (1e etage)
Toegang gratis
Reserveer vooraf
Om te weten op hoeveel deelnemers/bezoekers we mogen rekenen vragen we je een plaats te reserveren. Dit doe je door een email te sturen naar rafelende.randen@outlook.com, aan de balie in De Nieuwe Kolk of via deze website: BESTEL HIER KAARTEN.
Een nieuw seizoen Europa’s Rafelende Randen!
Tijdens de finale van het project Europa’s Rafelende Randen (maart 2015, in Assen) maakten velen van u kennis met acht jonge vrouwen die zich inzetten voor mensen- en sociale rechten aan de randen van Europa. Ze kwamen uit Rusland, Oekraïne, De Krim, Griekenland, Litouwen, Frankrijk/Tunesië, Polen en Armenië. Ze lieten u iets zien van hun werk, hun passie, hun inzet voor een betere wereld.
Omdat de reacties op de serie interviews en de slotmanifestatie zo positief waren, heeft de werkgroep besloten een vervolg te geven aan dit project. Wederom met Skype-interviews en een afsluitende finale in Assen in maart 2016, maar met nieuwe onderwerpen, andere landen, en nog steeds met jonge vrouwen in de hoofdrol.
De eerste Skype-sessie is op 22 oktober in het gloednieuwe Duurzaamheidscentrum, aan de Bosrand 2 in Assen. We spreken met de Roemeense mensenrechtenactiviste Alina Afle. Zij vertelt over de strijd van Roemenen om het behoud van een berg, de Rosia Montana die dreigde te worden afgegraven door een Canadese multinational.
Roemenië heeft geen goede reputatie in het westelijk deel van de EU. Met deze bijeenkomst willen we een ander gezicht laten zien: hoe Roemenen zich gaandeweg begonnen te verzetten tegen het afgraven van een natuurgebied in Rosia Montana. Alina was betrokken bij het begin van deze beweging. U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn, de deuren openen om 19:30 uur en de inleiding en het interview beginnen om 20:00 uur.
De opzet is ten opzichte van vorig seizoen iets gewijzigd. De werkgroep koos niet meer voor een vaste plek maar de gesprekken gaan 'op locatie'. Bij elk onderwerp zochten we organisaties die ook met het thema te maken hebben en we gaan bij hen op bezoek. Op die manier willen we specifieker een doelgroep bereiken en nog directer de link leggen met vergelijkbare ontwikkelingen in Nederland.
Europa's rafelende randen is een initiatief van Mariëtte Verdaasdonk (Amnesty Assen) Thilla Franken, Laura Punt (beiden Prinsessendag), Johan Niels Kuiper en Ralph du Long.
Voor meer info: ralph@dulong.eu of www.facebook.com/EuropasRafelendeRanden