Gastlessen , April maand van de vrijheid 201802-04-2018 to 26-04-2018

De tentoonstelling In Memoriam (2012) in het Stadsarchief in Amsterdam met duizenden portretten van tijdens de Tweede Wereldoorlog weggevoerde en vermoorde Joodse, Sinti- en Roma kinderen vormde voor Stichting Prinsessendag de aanleiding voor het opzetten van de Gastlessen voor de bovenbouw van het basisonderwijs in Drenthe.

Het verhaal van Anne Frank uit Amsterdam komt op veel basisscholen ter sprake, maar wie kent de verhalen van de Joodse kinderen uit de eigen gemeente?

Niet alleen de gemeenten uit Drenthe en Zuid Holland Zuid, maar ook alle gemeenten in de Provincie Limburg doen dit jaar mee aan April, maand van de Vrijheid 2018.
In de Provincie Limburg mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Limburg, in Drenthe door Stichting Bevrijdingsfestival Drenthe.

Graag nodigen Stichting Prinsessendag, Provincie Limburg, de gemeenten in Zuid Holland-Zuid en Stichting Bevrijdingsfestival Drenthe u uit om als gastdocent mee te werken aan het project "April maand van de Vrijheid 2018". Doel van dit project is om in de maand april gastdocenten en kinderen uit groep 7/bovenbouw met elkaar in gesprek te brengen over vrijheid

Doel van de Gastles is om in de maand april gastdocenten en kinderen uit groep 7/bovenbouw met elkaar in gesprek te brengen over vrijheid. Vertrekpunt voor dit gesprek is het levensverhaal van een Joods kind dat gewoond heeft in de gemeente waar de school staat. Om verleden en heden met elkaar te verbinden bevatten de gastlessen ook informatie over de gezamenlijke activiteiten van War Child, Save the Children en Unicef voor kinderen in actuele oorlogssituaties wereldwijd.

Gastdocenten zijn raadsleden, wethouders, burgemeesters, gedeputeerden en statenleden. U kunt zich via onderstaand formulier aanmelden. Stichting Prinsessendag gaat u vervolgens als gastdocent matchen met een basisschool in de eigen gemeente of regio. Mogelijk keert u na de verkiezingen in maart niet weer terug in de gemeentepolitiek, tóch kunt u zich aanmelden als gastdocent. Na uw aanmelding maakt Prinsessendag de match met een school. Bovendien ontvangt u van ons een USB-stick met het lesmateriaal.

Uit reacties van voorgaande jaren blijkt wel dat kinderen betrokken zijn bij het verleden. Menig kind kent familieverhalen uit de Tweede Wereldoorlog die ze van hun ouders en grootouders hebben gehoord: "Mijn opa heeft nog bij Marianne Heijman in de klas gezeten", "ik weet waar dat huis staat" .........

Vondellaan 2
9402 NV Assen
0639211334