Gastlessen Aril, maand van de Vrijheid 202025-09-2019 to 22-04-2020

Ook in April 2020 organiseren wij weer de gastlessen voor groep 7 van het basisonderwijs.

De tentoonstelling In Memoriam (2012) in het Stadsarchief in Amsterdam met duizenden portretten van tijdens de Tweede Wereldoorlog weggevoerde en vermoorde Joodse, Sinti- en Roma kinderen vormde voor Stichting Prinsessendag de aanleiding voor het opzetten van de Gastlessen voor de bovenbouw van het basisonderwijs in Drenthe.

Het verhaal van Anne Frank uit Amsterdam komt op veel basisscholen ter sprake, maar wie kent de verhalen van de Joodse kinderen uit de eigen gemeente?

Graag nodigen Stichting Prinsessendag  u uit om als gastdocent mee te werken aan het project "April maand van de Vrijheid 2018". Doel van dit project is om in de maand april gastdocenten en kinderen uit groep 7/bovenbouw met elkaar in gesprek te brengen over vrijheid

Doel van de Gastles is om in de maand april gastdocenten en kinderen uit groep 7/bovenbouw met elkaar in gesprek te brengen over vrijheid. Vertrekpunt voor dit gesprek is het levensverhaal van een Joods kind dat gewoond heeft in de gemeente waar de school staat. Om verleden en heden met elkaar te verbinden bevatten de gastlessen ook informatie over de gezamenlijke activiteiten van War Child, Save the Children en Unicef voor kinderen in actuele oorlogssituaties wereldwijd.

Gastdocenten zijn raadsleden, wethouders, burgemeesters, gedeputeerden en statenleden. 

Uit reacties van voorgaande jaren blijkt wel dat kinderen betrokken zijn bij het verleden. Menig kind kent familieverhalen uit de Tweede Wereldoorlog die ze van hun ouders en grootouders hebben gehoord: "Mijn opa heeft nog bij Marianne Heijman in de klas gezeten", "ik weet waar dat huis staat" .........

 

Wilt u een gastles aanvragen, zowel voor een school/groep of als gastdocent, vul dan bijgaand aanmeldformulier in.

U ontvangt van ons dan een offerte. Voor scholen is de les gratis, van de gastdocent vragen wij een kleine bijdrage (afhankelijk vanuit welke provincie/gemeente u deze aanvraag doet).